
Nieodłcznym elementem Wielkiego Finału Festiwalu Dziedzictwa Kresów jest konkurs kulinarny „Kresowe Jadło”. W tym roku do rywalizacji stanęło 34 podmioty, a ocenianymi przez jury daniami były potrawy Wigili Bożego Narodzenia.
Dania oceniało jury w sładzie: dr hab. prof. UMCS w Lublinie Mariola Tymochowicz – etnolog, kulturoznawca, Damian Kordas – kuchar, youtuber, osobowość medialna, Mieczysław Czytajło – przedstawiciel Akademii Dziedzictwa Kresów w Krakowie i Agata Hemon – regionalista, kierownik Działu Dziedzictwa i Edukacji Kulturowej Centrum Kulturalnego w Przemyślu.
Oto wyniki konkursu:
I miejsce – KGW w Miękiszu Nowym za „Dwójki lwowskie”,
II miejsce – KGW w Bałajach za „Karp po polsku w szaryn sosie”,
III miejsce – KGW w Tymcach za „Gołąbki z ziemniakami i kaszą zawijane w kapustę kiszoną z maczką”.
Wyróżnienia otrzymały: KGW w Załużu, KGW w Dąbrowie, KGW w Budomierzu, KGW w Antonikach, KGW „Stokrotka” w Zalesiu, KGW w Krowicy Lasowej, KGW w Futorach i KGW w Giedlarowej.
Komisja przyznała także nagrodę rzeczową za najlepszą ogólną aranżację stoiska dla KGW w Więckowicach.

































