Jednym z elementów finału Festiwalu Dziedzictwa Kresów był konkurs pod nazwą „Kresowe Jadło”, którego tematem przewodnim były potrawy „jedzone łyżką”. Współorganizator przedsięwzięcia – Centrum Kulturalne w Przemyślu – określając cel konkursu postawiło na kultywowanie tradycji kulinarnych Kresów Wschodnich, upowszechnienie starych, kresowych potraw kulinarnych, ocalenie od zapomnienia tradycyjnej kuchni regionalnej oraz promocję powiatu lubaczowskiego, województwa podkarpackiego i Kresów Wschodnich.
„Kresowe Jadło” skierowane było do Kół Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszeń działających na terenie województwa podkarpackiego i lubelskiego.
Oceny potraw dokonała Kapituła Konkursowa, która analizując smak potrawy, związek
z tradycją kresową, a także estetykę i sposób prezentacji przyznawała punktację. W skład jury weszli: Krzysztof Zieliński – Stowarzyszenie „Pro Carpathia”, redaktor „Smaków Podkarpacia”, administrator Szlaku Kulinarnego „Podkarpackie Smaki”; dr Mariola Tymochowicz – etnolog i kulturoznawca; Mieczysław Czytajło – Akademia Dziedzictwa Kresów. Z roku na rok poziom zaproponowanych potraw jest coraz wyższy, a dania nawiązujące do tradycji kuchni chłopskiej i szlacheckiej oraz różnych regionów dawnych Kresów, bardziej zróżnicowane. Spośród 34 podmiotów biorących udział w konkursie laureatami zostali:
Wyróżnienia otrzymali:
Zarówno nagrodzeni jak i wyróżnieni otrzymali bony pieniężne.
Kolejnym konkursem przeprowadzonym podczas wielkiego Finału Festiwalu było „Niejedno oblicze Podkarpackiego Proziaka”, we współpracy ze Stowarzyszeniem na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Proziak to podkarpacki przysmak sielskiej wsi z udokumentowaną tradycją wyrobu od ponad 150 lat. Są to placki mączne z dodatkiem sody oczyszczonej, zwanej kiedyś „prozą”. Stąd właśnie ich nazwa. Tematem tegorocznego konkursu był proziak z dodatkami. Konkurs skierowano do Kół Gospodyń Wiejskich oraz Stowarzyszeń działających na terenie województwa podkarpackiego. Uczestnicy przygotowywali do oceny słynne „placki” z dodatkami (np. miodem, dżemem, powidłami czy masełkiem). Ważnym elementem konkursu był przede wszystkim sam proziak, który pełnił zasadniczą rolę, dodatki zaś decydowały jedynie o smaku wypieku.
Przygotowane potrawy kosztowała i oceniała Kapituła Konkursowa z udziałem Jarosława Uścińskiego – kucharza, restauratora, master szefa; Marka Kiełtyki- właściciela EKO Piekarni Kiełtyka oraz Adama Bały – właściciela piekarni w Grzegorzówce koło Dylągówki.
Spośród 23 podmiotów biorących udział w konkursie laureatami zostali i bony pieniężne otrzymali:
„Sztuki Różne” – to konkurs zorganizowany podczas Festiwalu po raz pierwszy. Skierowany został do twórców z terenu Ziemi Lubaczowskiej, zajmujących się: rzeźbą, malarstwem i rękodziełem. Miał na celu poznanie twórczości autorów, integrację twórców z lokalnego środowiska, oraz popularyzowanie twórczości artystycznej autorów z terenu Gminy Lubaczów i Ziemi Lubaczowskiej wśród szerszego grona odbiorców. Każdy do konkursu mógł wystawić jedną pracę wykonaną samodzielnie. O przyznaniu nagród decydowała Komisja w składzie: Agata Dzięgielowska- plastyk, instruktor z Jarosławskiego Ośrodka Kultury i Sztuki; Stanisław Sobczyk – plastyk; Rafał Kureczka – plastyk, instruktor z Centrum Kulturalnego w Przemyślu.
Wyniki konkursu: „Sztuki Różne”:
Wyróżnienia otrzymali:
„Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski”- to kolejny konkurs rozstrzygnięty podczas Wielkiego Finału Festiwalu. Miał on na celu gospodarczo – turystyczną promocję naszego regionu oraz wzbogacenie ofert na rynku konsumpcyjnym produktów tradycyjnych pochodzących z województwa podkarpackiego, lubelskiego i podlaskiego. O przyznaniu nagród decydowała Komisja Konkursowa w składzie: Zofia Kochan – Dyrektor Departamentu Rolnictwa, Geodezji i Gospodarki Mieniem w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Podkarpackiego; Anna Jankowska – Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich w Lublinie, Mariusz Dawidziuk- Kierownik Departamentu Rolnictwa i Obszarów Rybackich Województwa Podlaskiego oraz Dorota Jamrozy – Kierownik Departamentu Rolnictwa, Geodezji i Gospodarki Mieniem w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Podkarpackiego.
Wyniki konkursu „ Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski” przedstawiają się następująco:
Wyróżnienia otrzymali:
Podczas niedzielnego wydarzenia mieliśmy również okazję podziwiać stoiska, na których producenci żywności prezentowali swoje produkty. Odznaczające się paletą barw, ciekawych kompozycji i różnorodnych produktów punkty sprzedaży przyciągały uczestników festiwalu, zachęcając do degustacji oraz zakupu rodzimych produktów. Wśród wszystkich punktów został następnie rozstrzygnięty konkurs na „Najładniejsze Stoisko Strefy Producentów Żywności”.
Wyniki konkursu były następujące:
Wszystkie podmioty biorące w obu konkursach otrzymały pamiątkowe dyplomy.
Dyrektorzy Oddziału Terenowego w Rzeszowie Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, rozstrzygnęli konkurs na najładniejsze stoisko strefy Targów „Polska Smakuje”. Ten zaszczytny tytuł przypadł Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Opatowie za stoisko z Krówką Opatowską. Nagrodą był pamiątkowy grawerton. Wystawcy otrzymali podziękowania wraz ze skromnym upominkiem.
Laureatom serdecznie gratulujemy i zapraszamy do wzięcia udziału w konkursach
w przyszłym roku.