Jedną z atrakcji Finału był konkurs kulinarny „Kresowe Jadło”, który przyciągnął Koła Gospodyń Wiejskich z różnych regionów. Uczestnicy mieli okazję zaprezentować swoje umiejętności kulinarne sięgające do dawnych przepisów i receptur pogranicza.
Potrawy oceniało jury w składzie: gość specjalny – Katarzyna Cichopek, kustosz Muzeum Kultury w Kolbuszowej – dr Izabela Wodzińska, Mieczysław Czytajło z Akademii Dziedzictwa Kresów w Krakowie i Agata Hemon z Centrum Kulturalnego w Przemyślu. W ocenie jury najlepsze danie „soliankę – zimową zupę na bogato” przygotowały panie z KGW Więckowice, drugie miejsce przypadło KGW Bałaje za „weweszokę podaną z prażuchą z kaszy gryczanej”, a trzecie KGW Kreatywni Piwoda za „mięsne kartacze – cepeliny litewskie”.
Przyznano również wyróżnienia dla: KGW Basznia Górna za „kołtuny litewskie”, KGW Załuże za „kartacze z mięsem w kapuście z okrasą”, KGW Nowy Dzików za „gęś pieczoną z kaszą”, KGW Antoniki za „perliczkę faszerowaną kaszą gryczaną i grzybami”, KGW Młodów za „kresową gęsinę ze śliwkową nutą”, KG Oleszyce za „zrazy włościańskie w sosie grzybowym z kaszą jaglaną i sałatką z buraczków, KGW Sołectwo Różaniec Pierwszy za „kibiny – pierogi z mięsem mielonym w cieście kruchym pieczone w piekarniku” i KGW Giedlarowa za „staropolski zrazy cielęce”.
Galeria zdjęć.