Nieodłącznym elementem Festiwalu Dziedzictwa Kresów są kulinaria. Co roku dla uczestników organizujemy warsztaty prowadzone w kuchni Kresowej Osady w Baszni Dolnej. W tym roku starsi uczestnicy założą fartuchy 29 lipca, a młodsi 31 lipca.
Dla dorosłych miłośników gotowania przygotowaliśmy warsztaty „Bezkresy smaków: Kuchnie świata” skupione na kuchni włoskiej. Zajęcia poprowadzi w poniedziałek (29.07) o godz. 17.00 szef kuchni znanej włoskiej restauracji Giuseppe z Lublina, który wraz z uczestnikami przygotuje najsmaczniejsze i najbardziej znane włoskie przysmaki. Będzie to doskonała okazja, aby nauczyć się przygotować makaron na kilka sposobów oraz poznać tajniki gotowania innych powszechnie znanych dań kuchni włoskiej. Niewątpliwie nie zabraknie również deseru, który stanowi ważny element każdego włoskiego posiłku. Co to będzie? To tajemnica, która z pewnością zainspiruje wszystkich miłośników słodkości.
Uczestnictwo w warsztatach jest możliwe jedynie po wcześniejszej rejestracji poprzez formularz:
https://docs.google.com/forms/d/1eAAql1IhcT4RMAanDbB1xJ1IvKgCw_dc0nqDM45rW4c/edit
Nie tylko dorośli będą mogli świetnie bawić się w kuchni. Najmłodsi uczestnicy FDK będą mieli również okazję poznać tajniki gotowania podczas warsztatów „Strudle, bajgle, piszingery”, które rozpoczną się w środę (31.07) o godz. 10.00. Tradycyjnie już, zajęcia te poprowadzi nasz niezawodny Masterchef – Wójt Gminy Lubaczów, Wiesław Kapel. Dzieci będą miały okazję przygotować pyszny Lwowski przysmak według starej, tradycyjnej receptury. Pamiętajmy, że maluchy uczestnicząc w tego typu warsztatach uczą się samodzielności, poznają różnorodne smaki i potrawy, a także zdobywają cenne umiejętności, które przydadzą im się w przyszłości.
Uczestnictwo w warsztatach jest możliwe jedynie po wcześniejszej rejestracji poprzez formularz:
https://docs.google.com/forms/d/1XFF5Tj9RoLfDpTTALWSs22-6Pr29RufoMzOD8XUKb9U/edit
Wszelkich informacji udziela Pani Beata Paryniak: tel. 16 632 16 84 w. 28, b.paryniak@gminalubaczow.pl.
Zobaczcie jak radzili sobie najmłodsi kucharze podczas ubiegłorocznych warsztatów: