ZAPROSZENIE NA SEMINARIUM KULINARNE TRADYCJE KRESOWE pn. „Mięso w roli głównej”.
Gmina Lubaczów, Województwo Podkarpackiego i Centrum Kulturalne w Przemyślu – organizatorzy konkursu kulinarnego pn. „Kresowe Jadło 2024” odbywającego się w ramach Festiwalu Dziedzictwa Kresów, zapraszają do udziału w seminarium pn. „Kulinarne tradycje kresowe”, które odbędzie się dn. 2 lipca 2024 r. o godz. 1700 w Baszni Dolnej – „Kresowa Osada – Przystanek Kresy”.
Seminarium w szczególności skierowane jest do przedstawicieli i członków Kół Gospodyń Wiejskich oraz Stowarzyszeń, które będą brały udział w konkursie pn. „Kresowe Jadło 2024”, jak i osób interesujących się tematyką kulinarną.
Wydarzenie ma na celu popularyzować i edukować w temacie kuchni kresowej: bogatej, różnorodnej i urozmaiconej. Potrawy kuchni kresowej to skarby odtworzone i przywrócone do współczesnej kuchni – kuszą wyglądem, smakiem, fascynują historią. To swoisty pomost między przeszłością, a teraźniejszością.
Tegoroczne seminarium będzie oscylować wokół kuchni kresowej, w której główną rolę będą odgrywały różnorakie mięsa. Toteż w ramach seminarium wygłoszone zostaną prelekcje, w których głos zabiorą:
Podczas seminarium możliwe będą konsultacje dotyczące wyboru potrawy na konkurs „Kresowe jadło 2024”, tematem którego będą potrawy mięsne. Zapewniamy stolik kawowy i poczęstunek potrawą kresową, przygotowaną przez KGW Antoniki – zwycięzcę konkursu poprzedniej edycji Festiwalu Dziedzictwa Kresów w 2023 r. Przewidywany czas trwania spotkania w godz. od 17:00 – 20:00.
Udział w wydarzeniu jest bezpłatny (ilość miejsc ograniczona), obowiązują jednak zgłoszenia telefoniczne – nr tel.: 16 632 14 61 lub e-mail: gok.lubaczow@gmail.com do dnia 28 czerwca br. do godz. 14:00.
Serdecznie zapraszamy do udziału w spotkaniu oraz wspólnej debaty o kuchni kresowej.