W dniu 7 listopada 2023 roku w Baszni Dolnej odbył się konkurs kulinarny dla Szkół Gastronomicznych pod nazwą „Kuchnia Kresowa – Kuchnia Historyczna”. Wydarzenie zgromadziło uczniów z 4 placówek z województwa podkarpackiego, którzy przygotowali potrawę konkursową – bigosik z ryb słodkowodnych.
Skład Komisji:
Maciej Nowicki, szef kuchni, edukator kulinarny z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie,
Norbert Sokołowski, szef kuchni, edukator kulinarny z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.
Po obejrzeniu i degustacji potraw komisja przyznała miejsca i nagrody.
Wyniki konkursu:
– IV miejsce dla Zespołu Szkół Spożywczych i Biznesowych im. Marii Curie Skłodowskiej w Jarosławiu. Nagrodą dla szkoły jest grill elektryczny ufundowany przez Gminny Ośrodek Kultury w Lubaczowie. Nagrody rzeczowe, czyli blendery, trafiły do uczniów: Wiktorii Cebulak, Wiktorii Zajdel, Piotra Ożóbko pod opieką pani Stanisławy Makarowskiej.
– III miejsce dla Zespołu Szkół Technicznych im. Tadeusza Kościuszki w Leżajsku. Szkoła otrzymała nagrodę rzeczową w postaci multi-cookera ufundowanego przez Centrum Kulturalne w Przemyślu. Nagrody rzeczowe dla uczniów: Emilii Winiarskiej, Martyny Czech, Wiktorii Ołachciak, przygotowanych przez nauczycielkę panią Justynę Kiełbowicz.
– II miejsce dla Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Oleszycach. Szkoła otrzymała grill elektryczny ufundowany przez Centrum Kulturalne w Przemyślu. Uczniowie: Martyna Brzyska, Oliwia Petranik, Wiktoria Żuk otrzymali blendery ręczne ufundowane przez Centrum Kulturalne w Przemyślu pod opieką nauczycielki pani Agaty Dudzińskiej.
– I miejsce dla Zespołu Szkół im. Wincentego Witosa w Zarzeczu. Szkoła otrzymała nagrodę rzeczową w postaci robota planetarnego ufundowanego przez Centrum Kulturalne w Przemyślu. Nagrody rzeczowe dla uczniów: Andriija Ostepenko, Tymofija Krochak, Naikolę Syryło, przygotowanych przez nauczycielkę panią Małgorzatę Bal.
Komisja z zadowoleniem odnotowała kreatywność uczestników zarówno podczas przygotowywania, jak i podania potrawy. Wszystkim uczestnikom gratulujemy wspólnej pracy, dzięki której powstały niepowtarzalne dania, przekazujące „smak charakterystyczny dla przepisu historycznego”. Wierzymy, że konkurs ten dostarczył nie tylko kulinarnych doznań, ale również cennych doświadczeń uczniom i nauczycielom biorącym udział w tej kulinarnej rywalizacji.