Rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego „Kresowe Jadło”

Finał naszego Festiwalu to tradycyjnie także konkurs kulinarny „Kresowe Jadło”. Znamy wyniki tegorocznej rywalizacji.

Tematem przewodnim tegorocznego konkursu była kresowa kuchnia okolicznościowa i odświętna. Do rywalizacji stanęło 34 Koła Gospodyń Wiejskich z Podkarpacia i Lubelszczyzny. Potrawy oceniała komisja konkursowa w składzie: Pascal Brodnicki – przewodniczący komisji – mistrz kuchni, autor książek kucharskich, osobowość telewizyjna, dr hab. prof. UMCS w Lublinie Mariola Tymochowicz – członek komisji – etnolog, doktor nauk humanistycznych w zakresie kulturoznawstwa, UMCS w Lublinie, Muzeum Narodowe w Lublinie i Mieczysław Czytajło – członek komisji – Akademia Dziedzictwa Kresów w Krakowie.

Wyniki konkursu:

I miejsce – KGW Antoniki – szczupak z szafranem i rodzynkami,
II miejsce – KGW Giedlarowa – gołąbki orkiszowe z bukietem warzyw w sosie grzybowym),
III miejsce – KGW Stare Sioło – pierogi z kaszy jaglanej.

Jury przyznało także 8 wyróżnień: KGW Futory (Czulent z wołowiny z macą), KGW Basznia Dolna (Szwaby), KGW Więckowice (Kwas czyli podkarpacka zupa wigilijna z bułką drożdżową), KGW Budomierz (Gołąbki z tartych ziemniaków z kaszą i maślanką), KGW Basznia Górna (Kudłate pierogi), KGW Ubrodowice (Bigos tradycyjny), KGW Dąbrowa (Gęś nadziewana kaszą gryczaną i grzybami leśnymi podawana z kryżałką) i KGW Załuże (Gołąbki z tartych ziemniaków z okrasą).

Organizatorem konkursu była Gmina Lubaczów, a współorganizatorami Województwo Podkarpackie, Centrum Kulturalne w Przemyślu.

Galeria zdjęć.

 

Theme by HermesThemes

Copyright © 2024 Festiwal Dziedzictwa Kresów. All Rights Reserved