Za nami seminarium „Kulinarne tradycje kresowe”

W czwartek 14 lipca w Kresowe Osadzie w Baszni Dolnej odbyło się seminarium „Kulinarne tradycje kresowe”.

Wydarzenie to w szczególności skierowane było do Kół Gospodyń Wiejskich z terenu województwa podkarpackiego oraz lubelskiego, a także do stowarzyszeń oraz przedstawicieli Szkół Gastronomicznych. Seminarium zorganizowano w ramach „Festiwalu Dziedzictwa Kresów” i zbliżającego się konkursu kulinarnego „Kresowe Jadło”, który odbędzie się już niebawem – 7 sierpnia 2022 r. w Baszni Dolnej.

Spotkanie rozpoczęli organizatorzy seminarium: Wójt Gminy Lubaczów Wiesław Kapel i Janusz Czarski – dyrektor Centrum Kulturalnego w Przemyślu. Prelegentem seminarium tegorocznej edycji był Mieczysław Czytajło z Krakowa, reprezentujący Akademię Dziedzictwa Kresów.

Mieczysław Czytajło w swojej prelekcji zaprezentował następujące tematy:
– Kuchnia naszych babć kuchnią historyczną, „Mówiło się, że w kuchni mieszka pamięć…” /W. Myśliwski, Ostatnie rozdanie/ oraz Sięgając do tradycji…rekonstrukcja, a praktyka. W swoim wystąpieniu przybliżył on tematy kuchni kresowej, zachęcając do odnalezienia i przypomnienia sobie przepisów zapomnianych, tradycyjnych potraw, a także do czerpania z nich inspiracji, np. przepisy ze starych książek kucharskich. Nie zabrakło także pytań ze strony uczestników seminarium, a także żywych dyskusji z prelegentem spotkania.

W przerwie pomiędzy dwoma wystąpieniami prelegenta, głos zabrali przedstawiciele Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lubaczowie – Elżbieta Żołynia oraz Marcin Obirek przedstawiając Sanitarne aspekty podczas konkursów kulinarnych w plenerze.

Oficjalną część spotkania zwieńczył poczęstunek przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich w Szczutkowie, w tym potrawa nagrodzona główną nagrodą w ubiegłorocznym konkursie kulinarnym „Kresowe Jadło 2021”.

Galeria zdjęć.

Tekst: CK w Przemyślu

 

Theme by HermesThemes

Copyright © 2022 Festiwal Dziedzictwa Kresów. All Rights Reserved