Rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego „Kresowe Jadło”

Nieodłącznym elementem naszego festiwalu jest coroczny konkurs kulinarny „Kresowe Jadło”, którego zwycięzcy cieszą się wielkim uznaniem. Podczas niedzielnego finału rozstrzygnęliśmy kolejną edycję konkursu i wręczyliśmy nagrody.

Wyniki:

I miejsce – KGW Szczutków za danie: baranina w garze pieczona,

II miejsce: KGW Wietlin – kompot z orzechów włoskich,

III KGW Jagiełła – Jagły.

Wyróżnienia:

1. KGW Krowica Lasowa – Farmuszka,

2. KGW Hurcze – Kugel,

3. KGW Załuże – Gołąbki z tartych ziemniaków z okrasą,

4. KGW Lisie Jamy – Pierogi z kiszoną kapustą i białym serem,

5. KGW Kobylnica Ruska – Pieróg gryczany z maczką z gęsi,

6. KGW Budomierz – Kaczka pieczona z wiejskimi dodatkami,

7. KGW Antoniki – Pierogi z gęsiną i maczką z gęsi,

8. KGW Basznia Górna – Gołąbki ziemniaczane z boczkiem w sosie grzybowym.

Skład jury:

1. Weronika Marczuk – przewodniczka po smakach Ukrainy, autorka
książki „Smaki Ukrainy”,
2. Mieczysław Czytajło – Akademia Dziedzictwa Kresów w Krakowie,
3. Krzysztof Zieliński – Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji
Podkarpacia „Pro Carpathia”, Szlak Kulinarny „Podkarpackie Smaki”.

Galeria zdjęć:

 

Theme by HermesThemes

Copyright © 2021 Festiwal Dziedzictwa Kresów. All Rights Reserved