Nieodłącznym elementem naszego festiwalu jest coroczny konkurs kulinarny „Kresowe Jadło”, którego zwycięzcy cieszą się wielkim uznaniem. Podczas niedzielnego finału rozstrzygnęliśmy kolejną edycję konkursu i wręczyliśmy nagrody.
I miejsce – KGW Szczutków za danie: baranina w garze pieczona,
II miejsce: KGW Wietlin – kompot z orzechów włoskich,
III KGW Jagiełła – Jagły.
1. KGW Krowica Lasowa – Farmuszka,
2. KGW Hurcze – Kugel,
3. KGW Załuże – Gołąbki z tartych ziemniaków z okrasą,
4. KGW Lisie Jamy – Pierogi z kiszoną kapustą i białym serem,
5. KGW Kobylnica Ruska – Pieróg gryczany z maczką z gęsi,
6. KGW Budomierz – Kaczka pieczona z wiejskimi dodatkami,
7. KGW Antoniki – Pierogi z gęsiną i maczką z gęsi,
8. KGW Basznia Górna – Gołąbki ziemniaczane z boczkiem w sosie grzybowym.
1. Weronika Marczuk – przewodniczka po smakach Ukrainy, autorka
książki „Smaki Ukrainy”,
2. Mieczysław Czytajło – Akademia Dziedzictwa Kresów w Krakowie,
3. Krzysztof Zieliński – Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji
Podkarpacia „Pro Carpathia”, Szlak Kulinarny „Podkarpackie Smaki”.