Warsztaty kulinarne „Strudle, bajgle, piszingery” – to stały element Festiwalu Dziedzictwa Kresów, które od kilku lat gmina Lubaczów organizuje dla najmłodszych mieszkańców naszego samorządu. Celem spotkań jest promocja i rozbudzenie zainteresowania słodkościami, opartymi na wieloletniej tradycji, na naszych rodzimych przepisach oraz wpływach dziedzictwa kulinarnego dawnych Kresów. W ubiegłych edycjach licznie uczestniczące w kulinarnych zmaganiach dzieci przygotowywały: miodownik litwińskiego, cwibak, struclę jabłkową.
Warsztaty odbyły się także w tym roku, jednak z uwagi na pandemię koronawirusa, niestety bez udziału najmłodszych mieszkańców naszego samorządu i gości, dla których spotkanie to było przygotowywane. Wójt Gminy Lubaczów zaprezentował cały proces przyrządzania lwowskiego torcika kakaowego wg przepisu z 1938 r. i poszczególne etapy na drodze do „słodkiego finału”.
Aby tradycji stało się zadość zainicjowana została akcja samodzielnego upieczenia torcika w swoich domach, wg podanej receptury. Do 10 sierpnia br. spływały do nas zdjęcia dokumentujące przygotowanie wypieku oraz efekt końcowy. Na nasze zaproszenie odpowiedziało w sumie 23 dzieci. Każdy uczestnik domowych warsztatów otrzymał dyplom, list oraz upominek od Wójta Gminy Lubaczów.
Serdecznie dziękujemy najmłodszym za podjęcie wyzwania i wykonanie „kresowej słodkości”, a rodzicom za pomoc i wsparcie swoich pociech w kulinarnych zmaganiach.
Mamy nadzieje, że wspólne pieczenie torcika przysporzyło wiele radości, o czym świadczyć mogą uśmiechnięte buzie oraz zadowolenie, widoczne na przesłanych do nas zdjęciach. Liczymy na to, że kakaowy przysmak często będzie gościł na Państwa rodzinnych stołach.
Dziękując jeszcze raz za udział w akcji zachęcamy do tego, aby od czasu do czasu założyć fartuch kucharski, odkrywać w gronie rodzinnym kulinarne pasje, a sięgając po „stare”, kresowe przepisy kultywować nasze kulinarne dziedzictwo.
Wszystkim, którzy chcieliby jeszcze podjąć wyzwanie i upiec lwowski torcik kakaowy przypominamy recepturę jego wykonania.
Składniki:
– 15 dkg mąki
– 15 dkg cukru
– 2 jajka
– 4 dkg masła
– 3 dkg kakao
– ½ szklanki ciepłego mleka
– 1 łyżeczka proszku dopieczenia
Wykonanie:
Do makutry wbijamy całe jajka.
Dodajemy masło, cukier i mąkę. Ucieramy do momentu, aż masa będzie gładka i zmieni kolor na jaśniejszy.
Dodajemy porcjami ciepłe mleko dalej ucierając.
Dodajemy porcjami kakao.
Na koniec wsypujemy proszek do pieczenia.
Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 18 cm.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
Upieczone ciasto powinno odstawać delikatnie od brzegów formy.
Ciasto wykładamy z tortownicy i odstawiamy do wystygnięcia.
Następnie przekrawamy ciasto na pół i smarujemy marmeladą (najlepiej domową).
Wierzch można polać glazurą czekoladową.
Miłej zabawy. Słodkich wypieków.
Obejrzycie galerię zdjęć.