„Kresowe Smaki” – młodzież gotuje na żywo z Damianem Kordasem

Warsztaty z kuchni tradycyjnej i w nowoczesnej odsłonie.

Dziesięć dwuosobowych zespołów/duetów zapraszamy do udziału w dwugodzinnych warsztatach kulinarnych z Damianem Kordasem – najmłodszym MasterChefem w Europie, które odbędą się 25 lipca br. od godz. 15.00 w Kresowej Osadzie w ramach tegorocznej edycji Festiwalu Dziedzictwa Kresów.

Zachęcamy do wspólnego gotowania młodzież. To doskonała okazja, aby przetestować swoje kulinarne umiejętności pod czujnym okiem ekspertów.

Granica między kuchnią nowoczesną, a kuchnią tradycyjną jest stosunkowo cienka. Trudno nie zachwycić się prawdziwym klasycznym smakiem, czy też wyrafinowanymi ekscentrycznymi nowościami. Najlepiej więc znaleźć złoty środek – łącząc „stare” z „nowym”, a nieszablonowe połączenia przełożą się na niepowtarzalny smak, który będzie inspiracją do poszukiwania nowych, kulinarnych rozwiązań.  

Daniel Kordas wspólnie z Andrzejem Fiedorukiem przygotują na warsztaty kulinarne przepisy na klasyczne dania kuchni kresowej, które uczestnicy przyrządzą w wersji tradycyjnej, ale także w nowej odsłonie. Warsztatowe duety na swoich stanowiskach nauczą się jak wykonać przystawkę, danie główne i deser. O historii i pochodzeniu tych dań opowiadać będzie Andrzej Fiedoruk – znawca kuchni kresowej, autor wielu książek o tematyce zarówno kulinarnej, jak i regionalnej, wspaniale łączących ze sobą głęboką wiedzę o regionie z nowatorskim ujęciem tematu. Na najlepsze duety czekają nagrody rzeczowe.

Andrzej Fiedoruk (1957). Socjolog i historyk. Urodził się i wychował w Białymstoku. Debiutował  książką Kuchnia podlaska w recepturach i rozhoworach opisana. Jeden z recenzentów określił go mianem kucharza-publicysty. W dorobku posiada kilkadziesiąt wydanych książek, w tak znanych wydawnictwach jak  Muza – seria „Swojskie jadło”, czy  Zysk i s-ka, gdzie ukazały się tytuły poświęcone kuchni kresowej, a także kuchniom naszych wschodnich sąsiadów (Białoruś, Ukraina, Litwa).  Publikuje również na łamach  „Polityki” i „Gazety Wyborczej”. W cyklu gawęd Kipi kasza kipi groch na antenie Radia Białystok prezentował historię jedzenia i pokarmów na świecie. Mieszając w kulinarnym tyglu również uprawiał eseistykę: Pokarmy i obyczaje żywieniowe a zmiana społecznaPomiędzy przyczyną a skutkiem, Pożywienie Kurpi. Od łowców – zbieraczy, do krainy fast – foodów czy Rola mediów lokalnych w rozwoju rynku produktów regionalnych. W 2006 roku ukazała się pierwsza próba prozatorska Fiedoruka Białostockie smaki. W roku 2012 w uznaniu wybitnych zasług w dziedzinie kulinarnej, tablica z jego nazwiskiem umieszczona została w Alei Gwiazd Sztuki Kulinarnej w Ostrzeszowie.

W związku z koniecznością spełnienia wymogów sanitarnych prosimy o pisemne zgłoszenia dwuosobowych zespołów chętnych do uczestniczenia w warsztatach kulinarnych.

Formularz zgłoszeniowy (z obowiązkowo podanymi numerami telefonów kontaktowych) oraz klauzule informacyjne należy przesłać mailem (skan podpisanych dokumentów) na adres: sekretariat@lubaczow.com.pl  w terminie do 22 lipca br. do godz. 15.

Do pobrania: Formularz zgłoszeniowy wraz z klauzulą informacyjną.

Liczba miejsc jest ograniczona. O udziale w warsztatach decyduje kolejność zgłoszeń.

Zapraszamy!



 

Theme by HermesThemes

Copyright © 2020 Festiwal Dziedzictwa Kresów. All Rights Reserved