Za nami seminarium „Dawnych potraw smak”

Kresowa Osada w Baszni Dolnej  zgromadziła miłośników tradycji i kresowej kuchni, którzy uczestniczyli w seminarium pn. „Dawnych potraw smak”. Organizatorem spotkania był Gminny Ośrodek Kultury w Lubaczowie.

Seminarium skierowane było do Kół Gospodyń Wiejskich i stowarzyszeń z terenu województwa podkarpackiego i części województwa lubelskiego. Do udziału w nim zaproszono delegacje ze Szkół Gastronomicznych, aby zainteresować tym tematem także młodzież.

Na tegoroczne spotkanie zaproszono następujących prelegentów:

– Mieczysława Czytajło z Akademii Dziedzictwa Kresów (Kraków), który opowiadał o kresowym produkcie regionalnym,

– Bożenę Lauder z Muzeum Zamek w Łańcucie, która przedstawiła kuchnię szlachecką,

– dr Mariolę Tymochowicz, etnologa, kulturoznawcę z Instytutu Kulturoznawstwa UMCS w Lublinie opowiadającą o fenomenie kuchni chłopskiej.

Pomiędzy wykładami zainteresowani tematem mieli okazję poznawać kuchnię kresową również w praktyce, degustując kresowe kaszaki z okrasą – potrawę przygotowaną przez panie z KGW w Budomierzu. Dodatkową propozycją uzupełniającą wystąpienia prelegentów była możliwość obejrzenia oryginalnych naczyń kuchennych oraz książek kucharskich, pochodzących z przełomu XIX i XX w., a także różnorodnych książek opisujących kuchnię kresową.

 

Theme by HermesThemes

Copyright © 2022 Festiwal Dziedzictwa Kresów. All Rights Reserved