Kresowa Osada w Baszni Dolnej po raz kolejny zgromadziła miłośników tradycji i kresowej kuchni, którzy uczestniczyli w seminarium pn. Kulinarne tradycje kresowe. Organizatorami czwartkowego (13 czerwca) spotkania było Centrum Kulturalne w Przemyślu oraz Gmina Lubaczów. Seminarium zorganizowane zostało w ramach Festiwalu Dziedzictwa Kresów, którego jednym z kluczowych elementów jest konkurs pn. „Kresowe jadło”.
Część oficjalną otworzyła krótka przemowa Wiesława Kapla – wójta Gminy Lubaczów oraz Janusza Czarskiego – dyrektora Centrum Kulturalnego w Przemyślu, którzy pokrótce omówili ideę seminarium, jak i Festiwalu. Seminarium skierowane było do Kół Gospodyń Wiejskich i stowarzyszeń z terenu województwa podkarpackiego i części województwa lubelskiego. W tym roku po raz pierwszy do udziału w nim zaproszono delegacje ze Szkół Gastronomicznych, aby zainteresować tym tematem także młodzież.
Na tegoroczne spotkanie zaproszono następujących prelegentów:
– Mieczysława Czytajło z Akademii Dziedzictwa Kresów (Kraków), który opowiadał o kresowym produkcie regionalnym,
– Bożenę Lauder z Muzeum Zamek w Łańcucie, która przedstawiła kuchnię szlachecką,
– dr Mariolę Tymochowicz, etnologa, kulturoznawcę z Instytutu Kulturoznawstwa UMCS w Lublinie opowiadającą o fenomenie kuchni chłopskiej.
Pomiędzy wykładami zainteresowani tematem mieli okazję poznawać kuchnię kresową również w praktyce, degustując kresowe kaszaki z okrasą – zwycięską potrawę w konkursie „Kresowe jadło 2018”, przygotowaną przez panie z KGW w Budomierzu. Dodatkową propozycją uzupełniającą wystąpienia prelegentów była możliwość obejrzenia oryginalnych naczyń kuchennych oraz książek kucharskich, pochodzących z przełomu XIX i XX w., a także różnorodnych książek opisujących kuchnię kresową.
Celem seminarium, oprócz przybliżenia tematu kuchni kresowej oraz jej promocji, było również zaproszenie do udziału w kolejnej edycji konkursu „Kresowe jadło”. Tematem potrawy konkursowej tegorocznej edycji będzie potrawa jedzona łyżką (np. zupy, dania jednogarnkowe), a na jego rozstrzygnięcie zapraszamy do Baszni Dolnej 4 sierpnia br., kiedy to będzie można po raz kolejny posmakować kresowych potraw…
Tekst, galeria zdjęć, fot. CK w Przemyślu.