Proziaki mają wreszcie swoją imprezę!

W ramach wydarzenia będzie można pokosztować świeżo upieczono proziaki z dodatkami na słodko i na słono, które w Podkarpackiem mają udokumentowaną tradycję wyrobu od ponad 150 lat. Ten najbardziej charakterystyczny wypiek w naszym regionie, uczestnik praktycznie wszystkich imprez folklorystycznych, na każdym stole przygotowanym przez panie z kół gospodyń wiejskich.

W niedzielę, 5 sierpnia br., w Kresowa Osada w Baszni Dolnej k. Lubaczowa I Święto Podkarpackiego Proziaka. Będzie z nami prawdziwa – chociaż na kółkach – 2,5 tonowa kuchnia z kafli i metalowym blatem, na której Marek Kiełtyka ze swoją ekipą, jeden z najciekawszych piekarzy młodego pokolenia, będzie piekł proziaki. Rozdamy ich dużo, z różnymi smarowidłami: masłem czosnkowym, dżemem dereniowym, konfiturą z…

Zapraszamy – jeżeli jeszcze nie jadłeś w życiu proziaka i mieszkasz w Podkarpackiem – obecność obowiązkowa.

 

Theme by HermesThemes

Copyright © 2018 Festiwal Dziedzictwa Kresów. All Rights Reserved