Zapraszamy na seminarium „Kulinarne tradycje kresowe”

Przed kulinarną rywalizacją „Kresowe Jadło” zapraszamy do Baszni Dolnej. W czwartek, 12 lipca o godz. 15:00 odbędzie się seminarium „Kulinarne tradycje kresowe”.

Kuchnia czerpiąca z bogactw natury oraz wiedza i dziedzictwo lokalnej społeczności tworząc tradycyjną kuchnię kresową zasługują na zaprezentowanie na szerszym forum. Z tego względu organizujemy seminarium, podczas którego przybliżone zostaną tradycje kulinariów kresowych i produktów lokalnych. Ponadto w czasie spotkania będzie można zapoznania się z wymogami oraz kryteriami oceny w Konkursie „Kresowe Jadło”.

Podczas seminarium, które poprowadzi Agata Hemon z Centrum Kulturalnego w Przemyślu wystąpią prelegenci:

Henryk Dumin – antropolog kultury, Muzeum Karkonoskie w Jeleniej Górze – „Kulinaria jako dziedzictwo kulturowe, ze szczególnym uwzględnieniem Kresów”;

dr Mariola Tymochowicz – etnolog, kulturoznawca, Instytut Kulturoznawstwa UMCS w Lublinie,

„Specyfika tradycyjnego pożywienia chłopskiego:
– cechy pożywienia chłopskiego,
– typologie potraw,
– główne składniki,
– różnorodne zastosowanie pożywienia w życiu codziennym i świątecznym mieszkańców wsi”;

Bronisława Bajor – propagatorka kultury ludowej, w tym m. in. tradycji kulinarnych – „Miary używane w dawanej kuchni naszych przodków”;

Jan Gancarz – Gminny Ośrodek Kultury w Lubaczowie – „Aspekty organizacyjne związane z udziałem w Konkursie kulinarnym „Kresowe Jadło” w Baszni Dolnej”;

Potwierdzenia udziału w seminarium należy zgłaszać telefonicznie pod nr 16 632 14 61 lub mailowo na adres gok@lubaczow.com.pl do 9 lipca 2018 r.

 
Informacja o dofinansowaniu:

Theme by HermesThemes

Copyright © 2024 Festiwal Dziedzictwa Kresów. All Rights Reserved