Jednym z najważniejszych elementów tegorocznego finału Festiwalu Dziedzictwa Kresów, który odbył się 6 sierpnia w Baszni Dolnej jak co roku były konkursy kulinarne cieszące się ogromnym zainteresowaniem. Pierwszy konkurs pod nazwą „Kresowe Jadło” zorganizowany został przez Marszałka Województwo Podkarpackiego i Wójta Gminy Lubaczów, a współorganizatorem było Centrum Kulturalne w Przemyślu.
Celem pierwszego konkursu było kultywowanie tradycji kulinarnych Kresów Wschodnich oraz przypomnienie przepisów tradycyjnych potraw kuchni kresowej, dziś często już zapomnianej.
Organizatorami drugiego konkursu pn. „Najlepsza potrawa regionalna na bazie miodu” była Gmina Lubaczów oraz Agencja Rynku Rolnego Oddział Terenowy w Rzeszowie. Dania konkursowe przygotowane były z wykorzystaniem podkarpackiego miodu spadziowego, lubaczowskiego miodu wielokwiatowego leśnego lub lubaczowskiego miodu lipowego.
Tegoroczna edycja charakteryzowała się wyjątkowo licznym udziałem uczestników biorących udział w konkursie – łącznie 42 podmioty. Do oceny konkursowej przygotowano potrawy nawiązujące do tradycyjnej kuchni Kresów. Na szczególną uwagę zasługiwały dania związane z realiami przeszłych dekad, jak np. dania kuchni lwowskich i potrawy codzienne. Wystawcy przygotowali swoje stanowiska z należytą starannością, gdzie prezentowano również zwyczajowe napoje i inne dania regionalne.
Konkurs kulinarny „Kresowe Jadło” przeprowadzony został w dwóch kategoriach:
Oceny potraw dokonała Kapituła Konkursowa powołana przez organizatorów w składzie:
Mateusz Gessler – polski kucharz i restaurator, juror polskiej edycji programu Master Chef Junior, Mieczysław Czytajło – Akademia Dziedzictwa Kresów, Henryk Dumin – etnolog, badacz tradycji kulturalnych oraz Krzysztof Zieliński – regionalista, autor szeregu książek i artykułów dotyczących dziedzictwa kulturowego Podkarpacia i obszarów Pogranicza oraz tradycji kulinarnej regionu. Kapituła Konkursowa po degustacji każdego dania przyznawała punkty biorąc pod uwagę smak potrawy, związek z tradycją kresową a także estetykę i sposób prezentacji. Dania na bazie miodu kosztowała i oceniała Kapituła Konkursowa z udziałem Pana Mariusza Trojaka – Zastępcy Dyrektora Agencji Nieruchomości Rolnych Oddziału Terenowego w Rzeszowie, Pana Damiana Przedzieńkowskiego z Agencji Rynku Rolnego Oddziału Terenowego w Rzeszowie oraz Pani Magdaleny Joniec z Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Lubaczowie.
Wyniki konkursu „Kresowe Jadło”:
Kategoria A:
Wyróżnienia otrzymali:
Kategoria B:
Wyróżnienie otrzymała Spółdzielnia Socjalna „Wspólna” za potrawę Miks kresowych pierogów.
Wyniki konkursu „Najlepsza potrawa regionalna na bazie miodu”:
Zgodnie z regulaminem w przypadku obu konkursów Kapituła Konkursowa przyznała cenne nagrody (chłodziarko-zamrażarki, zmywarki, termosy do żywności), wyróżnienia oraz pamiątkowe dyplomy. Wszystkim laureatom serdecznie gratulujemy i zapraszamy do wzięcia udziału w konkursach kulinarnych w przyszłym roku.
Galeria zdjęć:
https://festiwalkresow.pl/index.php/2017/08/07/konkurs-kulinarny-zdjecia/